HOME
ФОТО КУРС С НИК ЧАЛДЪКОВ
GALLERY
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
Nick Chaldakov photographer
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
w w w . c h a l d a k o v . c o m   s i n c e   1 9 9 9
"ОБИКОЛКАТА НА АЛПИТЕ " 2016
“Когато търсиш спонсори, ти не просиш. Ти предлагаш бизнес.“
 Find us on Facebook
 
В Ъ П Р О С И   И   О Т Г О В О Р И  ? !
 
_ 12 често задавани въпроса към Ник Чалдъков,
учител по модерна и класическа фотография _
 

В1: Какъв фотоапарат ми е нужен за курса?
Ник: С всеки фотоапарат може да се направи шедьовър на фотографското творчество. “Най-добрият фотоапарат е този, който познавам най-добре” ме учеше моят учител по фотография Димо Могиларов. Можете да дойдете на курса с Вашия фотоапарат, без значение какъв е той. Аз ще Ви научи как да правите шедьоври с него!

В2: Защо да запиша вашите фотографски курсове?
Ник: Основните плюсове на обучението, което предлагам, са следните:
1. Обучението е персонално. По време на курса работя само с Вас и мога да отговоря на всички въпроси за разлика от обучението в група, където е възможно въпросите Ви да останат не отговорени.
2. Успехът на моето обучение се крие в уникалния ситуационен подход в него. Аз не обяснявам суха теория на учениците си. Първо ги  поставям в ситуация за снимане. Те се опитват да направят нужната снимка и сами и се учат от грешките си. Аз не се намесвам. Всеки дава максимума от себе си и чак тогава се включвам със съвети и показване. Така се изучава само това, което ученикът не знае и се пести време. Имам онлайн учебник за най-любопитните. Теорията е само за насока в работата. Практиката е решаваща за успеха. Когато практикувате заедно с един майстор, Вие също ставате майстор. Това е законът на природата за индукцията. Това не може да се случи, когато четете книга, била тя и най-добрата. Нужна е лична среща.
3. Ситуационното обучение е официално въведено като начин на обучение в Дания. Аз ползвам този метод от 10 години и имам опит в него. Имам опит и в йога и Дао Цигун, практическа психология и философия, които съм изучавал в последните 30 години. В съчетание с фотографските ми умения и талант се получава една уникална система на обучение, която бих нарекъл ситуационно–интуитивна, с голяма успеваемост от 99 %...!
4. Нямам ученик, който да съм подготвял за кандидатстване и който да не е влязъл с отличен в НАТФИЗ и Нов български университет специалност "Фотография”. Също така нямам и ученик, който да е направил всички фотографски упражнения, който съм му дал, и да не станал отличен фотограф.

В3: Какво представлява Вашата ситуационно-интуитивна система?
Ник: Започваме курса с тест за нивото на ученика. Този тест се състои от снимки в студио със стандартно осветление, настроено от Ник. Вие само снимате без да мислите за техническите въпроси. Аз искам да се запозная с Вашето фотографско виждане. Не се интересувам от    фотографските Ви знания. Липсващите знания ще придобиете по време на обучението. След теста определям Вашето ниво на фотографското виждане, изготвям Ви индивидуална програма и си изграждам личен подход към Вас. Всеки ученик за мен е специален!
Вземаме нов материал. Давам Ви домашно, което трябва да заснемете до следващата седмица. Коментираме домашното и така Вие се учите от собствените си грешки. Отново вземаме нов материал и пак имате домашно. Упражненията, който не можете да направите сами, ги правим заедно. Има задължителни упражнения по програмата за композицията и осветление, които правим само заедно. Така ще напредвате неусетно, бързо и с много лекота.

В4: Колко вида обучение предлагате?
Ник: Имам редовно, което веднъж в седмицата, и интензивно обучение всеки ден в рамките на няколко дни.
Редовното обучение препоръчвам за тези, който искат да изучават фотография по-сериозно, защото продължителността на обучението е важно за неговото качество.
Интензивното обучение е за хора с малко свободно време, които много искат да се научат. Това обучение е ефективно при някои характери, но при други не е. Дали е ефективно за Вас, можете да разберете от еднодневния ми блиц тест.

В5: Защо приемате само с предварително интервю?
Ник: Работя персонално и психологическата съвместимост е от значение за добрата работа. Не мога да приема хора, които не отговарят на този критерии.

Предпочитам първо да си поговоря с кандидата, защото е възможно и той да не одобри моята настройка. Само при съвпадение на настройките започваме работа.

В6: Как мога да се запиша на курс при Вас?
Ник: Записването става с плащане на капаро, след което Ви давам първата възможна дата за час. Следващият час се определя гъвкаво спрямо Вашето и моето свободно време. Това е още едно голямо предимство на моето обучение.

В7: Какви хора приемате за обучение?
Ник:  Всеки, който иска и има желание за фотография, може да дойде и да поговорим. Няма точно определени критерии за това. Всичко зависи от “случайността”, както става в живота. Моето обучение е ситуационно и не зависи от условностите, затова няма твърдо установени правила. Това не пречи на ефективността му, а само й помага.

В8: На какво наблягате във фотографското си обучение?
Ник: Първо на фотографското виждане, после на композицията и осветлението! Но най-вече на умението да се снима в реални ситуации и да се получават уникални снимки от самото снимане без допълнителна обработка с PhotoShоp. Той се изучава като инструмент за фотографи, не като инструмент за дизайнери. Между двете има съществена разлика. Фотографията преди всичко е това, което PhotoShоp не може да направи. Ето такава фотография ще изучавате при мен и ще станете истински класици в жанра. Това е силата на моето обучение. Като фотограф аз създавам не компютърни дизайнери, а фотографи. При мен се изучава нещо по-важно и вече отмиращо – изкуството да се улови момента от подходящата гледна точка. Това е истинската фотография. Ето още едно много сериозно предимство на моето обучение.

В9: Каква е продължителността на обучението?
Ник: От един ден до две години. Имам различни курсове за различни хора и мога да направя и нови според нуждите на пазара. Най-посещаваните ми курсове са „Основи на фотографията” и „Мастър клас”, следвани от „Арт” и „Про клас”, но разбира се има много любопитни хора, които идват за един интензивен курс с продължителност няколко дни без ангажименти. Такива интензивни курсове са „100% фото практика” и „Еднодневен блиц”.

В10: Издавате ли сертификат?
Ник: Издавам сертификат MASTER CLASS PHOTOGRAPHY AT THE NICK CHALDAKOV PHOTOGRAPHY SCHOOL само на учениците, който са завършили успешно „Мастер клас фотография”. Това означава да са заснели успешно (оценени с минимална оценка 4 по шестобалната система) 12-те златни фотографски упражнения за композицията и да са защитили артистична фотосерия със собствено фотографско виждане от 3 до 12 фотографии. Това се случва само с талантливите ученици! Всички, които имат сертификат, са представени в „ГАЛЕРИИ УЧЕНИЦИ”.

В11: Какъв е видът на Вашия сертификат? Къде е регистриран той?
Ник: Моят сертификат удостоверява, че ученикът е учил при мен и че аз оценявам фотографските му умения на ниво Мастър клас. Сертификатът не е регистриран никъде и няма да бъде регистриран, защото не намирам за нужно това. Моят най-голям сертификат са фотографиите показани на www.chaldakov.com

В12: Кой е най-добрият Ви курс?
Ник: Няма най-добър курс. Има най подходящ точно за Вас курс. Това можете да разберете като дойдете в моето студио във Варна за еднодневен блиц тест за фотографско ниво в рамките на 3 часа. Ще получите моята позитивна критика с основен девиз „Няма съвършена снимка. Всяка може да стане по-добра!”. Ще Ви науча как, защото аз съм Ник Чалдъков и съм един от най-успешните учители по модерна и класическа фотография в България!

 

КУРСОВЕ
З А П И С В А Н Е   З А   Ф О Т О   К У Р С
Най-важното е Вашето желание за фотография!
Не приемам всички кандидати!

^ Ако кандидатствате за интензивно обучение, „Основи на фотографията”, „100 ABC”, „100% практика” или ”Двоен блиц”, трябва да преминете само интервю с Ник Чалдъков.

^ Ако кандидатствате за редовно обучение, „Мастър клас”, „Арт клас”, „Про клас” или целогодишно обучение:
1. Изпратете портфолио с от 12 до 30 снимки на свободна тема, направени от Вас, или URL на Ваше портфолио в интернет до имейл nickchaldakov@yahoo.com с тема „Кандидатстване за персонално обучение с Ник Чалдъков”, следвано от името на курса, който сте избрали.
2. Ако портфолиото Ви бъде одобрено, ще имате интервю с Ник Чалдъков.

3. Таксата за курса се заплаща 100% авансово.
Изключения могат да се направят само за талантливи и неплатежоспособни ученици, като в такъв случай таксата се заплаща на две или три вноски.
3.1. След заплащане на таксата получавате следващата възможна дата за начало на Вашия курс, както и достъп до Student Area.
3.2. Имате възможност да вземете своите часове за курса в рамките на времето, обявено за самия курс. Часове се записват гъвкаво според времето на ученика и програмата на обучение. Можете да вземате по 2, 3 или 4 часа на ден според желанието Ви за фотография.
3.3. При записване на втори курс получавате отстъпка от цената!
3.4. При записване на втори курс по време на първия получавате отстъпка от цената!
3.5. Ако имате записан час и не предупредите за отменянето му до 24 часа предварително, губите часа си.
3.6. При заплатена такса и неявяване в рамките на времето за обучение на курса без предизвестие, ученикът губи ученическите си права, а сумата не се възстановява.

4. Цената включва:
4.1. Персонално обучение с Ник Чалдъков, фотограф с повече от 30 години опит и повече от 10 години в преподаването й.
4.2. Достъп до студио, фон, светкавици и специално подбрани обекти за фотография, спомагащи по-лесното изучаване на композицията и осветлението във фотографията.
4.3. Достъп до персонален компютър с монитор Samsung PRO, 23 инча.
4.4. Достъп до фотоапарат Fuji X-T1 и професионални обективи. Курсистът снима със собствена фототехника домашните си упражнения.
4.5. Достъп до Student Area.
^ Модерен ситуационен учебник с всички най-важни знания за отлична работа с фотоапарата, светлината и композицията.
^ Подробна програма с конкретни разяснения на фотографската терминология.
^ Нагледни примери – снимки, описващи 12-те закона на композицията, специално заснети за обучението от Ник Чалдъков или примери от други ученици.
^ 100-те златни правила на Ник Чалдъков за добра фотография.
^ Специално подбрани линкове, разясняващи фотографското обучение.
4.6. При успешно завършване на „Мастър клас” получавате сертификат - MASTER CLASS PHOTOGRAPHY AT THE NICK CHALDAKOV PHOTOGRAPHY SCHOOL. Това означава да сте заснели успешно (и сте получили оценка най-малко 4 по шестобалната система) 12-те златни фотографски упражнения за композицията и сте защитили артистична фотосерия със собствено фотографско виждане, състояща се от 3 до 12 снимки.
4.7. Успешно завършилите се представят в ГАЛЕРИИ УЧЕНИЦИ, а най-добрите - във фото списание ФАР и/или Ник Чалдъков им организира самостоятелна фото изложба.

На фокус и на късмет!
НИК ЧАЛДЪКОВ

КУРСОВЕ
 
C O N T A C T
O N L I N E

NICK CHALDAKOV

mobil: +359 (0) 888 79 75 41  

e-mail: nickchaldakov @ yahoo.com

www.facebook.com/chaldakov

 Find us on Facebook

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!

VARNA, BULGARIA
E U R O P E
www.chaldakov.com is free photography gallery for you! 
Sponsor www.chaldakov.com to be free!
Y o u r   L i n k   H e r e !
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
NICK CHALDAKOV
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
CONTACT NICK CHALDAKOV