HOME
ФОТО КУРС С НИК ЧАЛДЪКОВ
GALLERY
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
Nick Chaldakov photographer
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
w w w . c h a l d a k o v . c o m   s i n c e   1 9 9 9
"ОБИКОЛКАТА НА АЛПИТЕ " 2016
“Когато търсиш спонсори, ти не просиш. Ти предлагаш бизнес.“
 Find us on Facebook
 
Принципи на ситуационното обучение
с Ник Чалдъков___.

"Въображението е по важно от знанието, защото знанието е ограничено."
Алберт Айнщайн

Посвещавам това на моите първоучители по фотография, другаря Димо Могиларов и Dr. Carl Stratmann, RRC London, Великобритания

 

 

Другарят Димо Могиларов ме изпращаше да снимам паметници и така станах добър фотограф.

Dr. Carl Stratmann RRC London, UK
Другаря Димо Мугиларов У-ще Бачо Киро Варна Учител по фотография
Dr. Carl Stratmann
Др. Дimo Могиларов
RRC London, UK
У.Б. Киро Варна, BG

Благодарен съм и на своите учители: Баща ми, Д-р Чалдъков, Др. Димо Могиларов, Гаро Кешишан, Милан Миланов, Красимир Делчев, Александър Николов, Росен Донев, Alan Marsh, Dr. Carl Stratmann

Nick Photo Workshop

ПРИНЦИПИ НА ОБУЧЕНИЕ

I. Всеки който има желание за фотография, има талант.
II.
Нужна е подходяща ситуация, за да се прояви талантът.
III.
Във фотографския курс „Персонално с Ник Чалдъков” се създава именно тази ситуация, в която се разкрива талантът на ученика.

В хода на обучението се прилагат два основни метода – класическа теория (ученикът ползва учебника на Ник Чалдъков по фотография в Students Area) и модерна ситуационна практика. Водещ е метода на ситуационната практика.

1. Ситуационна практика. Ученикът първо се поставя в естествена ситуация на снимане и се наблюдава неговата реакция и решение на задачата. По този начин се преценяват неговите реални знания и умения. Не се налага ученикът да учи нещо, което вече знае, а само се потвърждава неговата истинност. Развива се интуицията...


Без да натрапва своето мнение, майсторът се намесва, за да подпомогне ученика сам да стигне до вярното решение. Така наученото остава емоционален отпечатък в съзнанието и се запомня лесно за цял живот. Потвърждават се верните знания и се отхвърлят заблудите.

2. Класическа теория. Успоредно с това ученикът получава солидна теоретична основа чрез класическия метод на обучение по учебник с множество правила и примери, създаден от Ник Чалдъков и специално съобразен с неговия уникален теоретично-ситуационен метод.

Тази комбинация от двата метода води до бърз, качествен и стабилен напредък на ученика. На подсъзнателно ниво настъпва невидим процес, който “неочаквано” води до подобрение на фотографската практика на ученика след няколко месеца занимания с теоретично-ситуационния метода на Ник Чалдъков.

фотография © Nick Chaldakov
фотография © Nick Chaldakov
___London' 1991
фотография © Nick Chaldakov___

ПРИНЦИПИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Системата на преподаване е персонална, интуитивна, опростена, Дзен или ситуационна. Базирана е на дългогодишния опит на Ник Чалдъков в йога, ДАО Цигун, философия и психология. Добър учител е този, който умее да обясни сложното по прост и разбираем начин. Добър учител е този, който умее да извади от ученика таланта му и да го развие, защото единствено ТАЛАНТЪТ не може да се научи. Добър учител е този, който бива надминат от учениците си. Учителят Конфуций казва: "Да учиш без да мислиш е безполезно. Да мислиш без да учиш е опасно."

В курса„Основи на фотографията - Basic Class” се изучават техническите основи на фотографията. Това е задължителният минимум, за да се започне истинското обучение по фотография във „Фотография за напреднали - Мaster Class”, където техническото познание и интуитивното усещане се развиват успоредно.

В „Художествена фотография” и „Чернобяла фотография” се набляга на интуитивните способности на ученика и се постига бърз напредък в една сложна материя. В курса „Професионална фотография” преобладават техническо-практическите похвати и обучението е с по-комерсиална насоченост. Изграждат се професионални умения и се научават методи за печелене на пари от фотографията.

Ученикът разбира, че има три основни задължителни теми, които трябва да познава отлично, за да стане фотограф:
1. Технически основи на фотографията - фотоапарат, бленда, скорост, фокус, обективи, осветление
2. История на изображението във фотографията. Какво е направено до сега от другите фотографи?

3. Композиция и светлина - класически и модерни правила.

След това ученикът може да развива интуицията си и творческия си потенциал. Процесът може да бъде и успореден - задължителни неща - интуитивни неща. Всичко зависи от конкретния ученик, ето защо тази система е персонална.

Системата на преподаване е с голяма практическа насоченост, базирана на експеримента, т.е. проба и грешка, на самия ученик по време на курса, но под наблюдението на учителя. По този начин се вниква в направените грешки и те не се повтарят повече, а напредъкът е бърз и сигурен. По време на обучението има много практически упражнения - уъркшопове. Показват се множество нагледни примери, илюстриращи обяснението - изображения от историята на фотографията, съвременната фотография и фотографии на Ник Чалдъков.

Така ученикът получава една много здрава основа, която може да надгражда сам и така става независим от своя преподавател. Ученикът изгражда в себе си специфично усещане за фотография, за да надмине преподавателя си в бъдеще. Тогава Ник Чалдъков е наистина щастлив!

Курсовете са с продължителност от 1 до 10 месеца, което гарантира доброто усвояване на материала. В началото на курсовете за редовно обучение има тест за нивото на ученика, а в края - изпит за потвърждаване на уменията и знанията, придобити по време на обучението. На успешно завършилите Мастер Клас се издава сертификат - MASTER CLASS PHOTOGRAPHY AT THE NICK CHALDAKOV PHOTOGRAPHY SCHOOL.

КУРСОВЕ
 
C O N T A C T
O N L I N E

NICK CHALDAKOV

mobil: +359 (0) 888 79 75 41  

e-mail: nickchaldakov @ yahoo.com

www.facebook.com/chaldakov

 Find us on Facebook

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!

VARNA, BULGARIA
E U R O P E
www.chaldakov.com is free photography gallery for you! 
Sponsor www.chaldakov.com to be free!
Y o u r   L i n k   H e r e !
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
NICK CHALDAKOV
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
CONTACT NICK CHALDAKOV