HOME
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
С П И С А Н И Е   З А   Ф О Т О Г Р А Ф И Я   И   Н А Ч И Н   Н А   Ж И В О Т
GALLERY
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
Nick Chaldakov photographer
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
w w w . c h a l d a k o v . c o m   s i n c e   1 9 9 9
 
ФАР # 5
 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Ф

О

Т

О

 

А

Р

Т

 

Р

Е

В

Ю

 

С

П

И

С

А

Н

И

Е

 

З

А

 

 

П

О

З

И

Т

И

В

Н

А

 

Ф

О

Т

О

 

 

А

Р

Т

 

К

Р

И

Т

И

К

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Ф

О

Т

О

 

А

Р

Т

 

Р

Е

В

Ю

 

С

П

И

С

А

Н

И

Е

 

З

А

 

 

П

О

З

И

Т

И

В

Н

А

 

Ф

О

Т

О

 

 

А

Р

Т

 

К

Р

И

Т

И

К

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Ф

О

Т

О

 

А

Р

Т

 

Р

Е

В

Ю

 

С

П

И

С

А

Н

И

Е

 

З

А

 

 

П

О

З

И

Т

И

В

Н

А

 

Ф

О

Т

О

 

 

А

Р

Т

 

К

Р

И

Т

И

К

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Обиколката на Монблан 2 Списание ФАР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

photography © ФАР TMB 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ukraine women
contatore visite
website counters
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е
 
TMB Списание ФАР
СПИСАНИЕ

ФАР

НИК
ЧАЛДЪКОВ
TMB карта
   

м. Октомври 2014 г.

   
Фото Изложба Обиколката на Монблан 2 - 2014

Не съм очаквал от себе си подобна изложба. Първо, тя не е в моя стил на абстрактен арт и второ, аз ходя на планина, за да си почина от фотографията.

© ФАР TMB 2013

Снимам от 7-годишен и все още обичам фотографията, но не така страстно - сега тя е една приятелска любов с мъдростта. Защо въпреки това правя втора изложба от трекинг фотография?

 

 

 

 

 

 

Ник, Валя
и Краси

   
ФОТОИЗЛОЖБА 2
   

ТМБ Водач

TMB - 2! TMB ОТНОВО! ЗАЩО?

Избор на маршрут...?

Защо отново тръгнахме по пътеката на TMB?

Новото в TMB 2014

© ФАР TMB 2013

ЕКИПИРОВКА - тест и анализ

Часовник - CASIO PRO TREK 3000

Яке шел - HUSKY OUTDOOR JACKET SAMB

Обувки - АЛПИНА STADOR LADY

 

 

 

 

 

 

 

Ники Теста

   
TMB ВОДАЧ 2
   
Г Е Н Е Р А Л Е Н   С П О Н С О Р
Генерален спонсор на Ник Чалдъков - Възхода за Варна
CASIOSHOP
С П О Н С О Р И
incredible india
Samsung
olympus.bg
Фото Синтезис
MYHOSTBG.COM
Extreme Sport
СПОМОЩЕСТВУВАТЕЛИ
НИКТРЕЙД КО ЕООД
Магазин Стената спонсор на TMB фото изложба Ник Чалдъков

П. Кирязов Г. Кънев Д-р Р. Панчева д.м. Марго Щ. Щерионов Миглен К. Цонев Митко Наско

ИЗЛОЖБА
ПЪТЕВОДИТЕЛ
ФОТО СПИСАНИЕ ФАР
TMB ПЪТЕВОДИТЕЛ'2014

Ники Теста

TMB ПЪТЕВОДИТЕЛ - 2
TMB'2014
_ Ники Теста обикаля Монблан
фотография © Красияна Георгиева _
Обиколката на Монблан 2 Списание ФАР

200 км около Монблан за 10 дни.
Три държави - Италия, Швейцария и Франция.

10 000 метра изкачване и 10 000 метра слизане.
60 часа вървене.

Трима души - Ник Чалдъков, Валентина Кръстева и Красияна Георгиева
Три фотоапарата - Samsung NX 300, Olympus OM-D E-M10 и Nikon D 7000

Две палатки палатки и 133 фотографии!

TMB'2014
_ TMB'2014
фотография © Ник Чалдъков _

TMB - 2! TMB отново! Защо?
Избор на маршрут

Бележки на редактора
Ник Чалдъков

Посвещавам брой 5 на списание ФАР на TMB 2, защото това беше най-вълнуващото фотографско преживяване за годината (поне към момента)!

Когато купихме самолетните билети за Милано, не знаехме по кой маршрут ще тръгнем в Алпите. Знаехме само, че искаме да вървим дълго и да снимаме... Затова започнах да търся нов маршрут и в рамките на един месец проучих The Haute RouteGR5/GR52 и E5. За съжаление, обаче, те или не бяха подходящи за нашия начин на

ходене с палатки, или не отговаряха на нашите финансови възможности.

E5 - 3200 км, 150 дни. Започва от френския град Point du Raz, минава през швейцарските и австрийските Алпи и стига до Верона, Италия, като се върви през по-ниските части на Алпите. Този маршрут е доста дълъг и нямаше да можем да издържим физически и финансово, затова той направо отпадна. Карта.

The Haute Route - 200 км, 15 дни от Chamonix до Zermatt (от Монблан до Матерхорн)

The Haute Route

15 дни по високопланинска пътека с трудност 4 по alpineexploratory.com четирибалната скала, но възнаграждаваща с невероятно красиви гледки за фотография и наслада. Това е най-красивият високопланински трекинг в Алпите. Реализирането му изисква предварителна резервация в хижи, защото не може да бъде направен с палатка. Дивото бивакуване е забранено в Швейцария, а това оскъпява двойно (крайната цена става около 3500 лв. за човек). Плюсът му е по-малкото багаж, а това ще ни позволи да вземем повече фотографска техника за по-професионални снимки. Когато сме в планината, трябва да внимаваме за всеки грам, затова ако носим палатка, винаги избираме по-малък фотоапарат. Алпите са планина, към която се пристрастяваш и към която искаш да се връщаш отново и отново… Следващия път бих избрал The Haute Route! Ако имаме спонсор за 7000 лв., без капка колебание веднага тръгваме на фото лов за височини гледки!

GR5/GR52 - 450 км, 30 дни от Lac Léman в Швейцария, през Parc National du Mercantour до Ница, Италия на Средиземно море; 30 дни от северните до южните Алпи. Маршрутът не е толкова височинен като The Haute Route и TMB.

Преминава се през националния парк du Mercantour и е само с диво къмпингуване, което е „полуразрешено”, тоест е възможно само до определени хижи в парка. Останалата част от пътя предлага доста места само за диво къмпингуване.

Ще се налага по-често да използваме хижи, а и продължителността също ще окаже влияние на крайната цена. Този маршрут е с две седмици по-дълъг от миналогодишния трекинг в Алпите. Сериозно се замислихме върху този вариант, но в последния момент решихме да направим отново TMB, защото по-добро съчетание от високопланински гледки, възможност за къмпингуване (топла вода и храна) и умерена продължителност не можахме да намерим.

Имахме идея да направим TMB и да се насочим към Parc National du Mercantour за една седмица, за да снимаме, но времето се развали и се наложи да останем една седмица на палатка. Така направихме отново TMB, но този път с 10 дни вървене по маршрута и общо 22 дни къмпингуване в планината. В края на трекинга бяхме свежи и силни за разлика от миналата година.

Защо отново тръгнахме по пътеката на TMB?

Обиколката на Монблан е с дължина 200 км и продължителност 9-11 дни. При първата ни обиколка на Монблан направихме някои основни грешки - тежки обувки (1600 гр.), по-тежки раници (около 12.5 кг. въпреки първоначалните изчисления за 10 кг). Оказа се и че купената в последния момент храна добави фаталните 2-3 кг… над нашите възможности за носене. Храната, която консумирахме, беше неподходяща - предимно млечни храни и въглехидрати, малко витамини и микроелементи. В края на прехода след 11 дни вървене (от общо 15 дни) бяхме преуморени и ни бяха необходими още 15 дни за възстановяване...

Тази година поправихме грешките - раниците бяха под 10 кг, обувките около 1200 гр. и въпреки по-малкия ентусиазъм с лекота и професионален подход минахме пътеката за 10 дни чисто вървене и общо 22 дни на палатка сред Алпийските върхове, долини и села. Завършихме без умора и бяхме готови да повторим маршрута още веднъж, но за 7 дни!

Този успех ме накара да се чувствам удовлетворен, защото постигнах мечтата си от преди 10 години, когато започнах да ходя на планина - да вървя с радост и лекота в планината с палатка и лека, удобна екипировка! Това, разбира се, не е като мечтата на моя приятел Атанас Скатов, който се качи на Еверест тази пролет, но е според моите възможности. Когато преди 10 години тръгнах с раница в планината едва ходех, изморявах се и усещах преумората всеки ден, потях се и ми бе много трудно.

ТМБ е лично постижение, което ми даде увереност в собствените ми сили, както и усещането за неограничените възможности на човешкия дух.

Сега, ако реша и ако намеря 50 000 долара от спонсори, бих могъл да отида и на Еверест, за да заснема новото изкачване на Скатов!

Осъзнах на практика, че в живота всичко е въпрос на решение и нашата съдба е единствено и само в нашите ръце. Силата е в нас, а не в някой извън нас. Нито Бог, нито външен учител могат да ни помогнат, ако ние не искаме да си помогнем сами.

Този път нямах сериозни забележки относно екипировката ни. Добър комплект се получи - удобен, лек и надежден. Направихме по-добри фотографии и имахме още една гледна точка - тази на новия член на групата, моята ученичка Красияна. Опитът си каза думата.

Искам да благодаря на спонсорите и приятелите ни, който разбраха моя детски порив и ни подпомогнаха с нужните средства да осъществя мечтата си! В храната включихме повече плодове и зеленчуци, риба и хранителни добавки, билки и витамини с микроелементи. При нужда можехме да си позволим да спим в хижа (100 евро на вечер за двама в обща спалня и 200 евро в двойна стая) или да подменим екипировката, ако се наложи. Единствено смених системата за вода с по-удобна, тази на Solomon, която се носи на каишката на раницата. Всичко това беше възможно благодарение на спонсорите. Имахме по-подходящи малки и качествени фотоапарати предоставени ни от Samsung и Olympus.
Срещнахме стари познати по пътя и разбрахме за българи, тръгнали на TMB, следвайки нашите съвети, публикувани във ФАР 4 TMB 2013. Е, как да не бъдем щастливи, красиви и силни в толкова гостоприемната среда на Алпите.

Новото в TMB 2014

1. С нас дойде моята ученичка Красияна Георгиева, а с нея фотографите станахме трима! Три различни и уникални гледни точки към TMB. Това значително обогати визията на новата изложба TMB 2!

2. Минахме през три нови места. Първото беше върхът Фенетре Ди Апрете - най-високата точка от трекинга. Времето беше благосклонно към нас - беше променливо и успяхме да направим много драматични снимки. Другите две места бяха езерата Бланк, предлагащи чудни гледки към Монблан и нови, невероятно просторни фотографии. Имахме много късмет на това високо място със слънчево небе и Кол де Фонтс в сняг, мъгла и силен вятър.

3. Използвахме нови фотоапарати, осигурени от спонсорите Samsung и Olimpus,

а снимките ще Ви покажем в новата изложба, която ще видите много скоро! Това е същината на нашето ходене - животът сред природата и неговото заснемане, за да стигне до повече сърца, които обичат планината и номадския начин на живот.

4. Разполагахме с нова, по-лека и много добра екипировка, благодарение на нашите спонсори. Якето и панталона за дъжд бяха олекотени с японската мембрана до 25 000 мм воден стълб и Gortex Active Shell. Обувките също бяха олекотени с Ласпортива 1200 гр. Най-важното - олекотяването! Запазих палатката и раницата, но намалих теглото чрез ново надувно киче и нова система за вода. Тук може да видите екипировката от миналата година, а  в тази статия ще включим само новите неща.

Е К И П И Р О В К А

Часовник CASIO PRO TREK 3000

Часовник CASIO PRO TREK 3000 - часовник от ново поколение, осигурен от спонсора CASIO SHOP. Много малък и лек часовник с троен сензор - компас, барометър и термометър. С мека и удобна пластмасова каишка, перфектно прилягащ на ръката без да се усеща като чуждо тяло. 100% водоустойчив, точен, със слънчева батерия и радиосверяване. На практика можете да оцелеете с него при продължителен преход в планината.

Впечатлен съм от размера и лекотата. Двойно по-малък и по-лек от съществуващите до момента подобни модели на Casio. Естествено дисплеят му е по-малък, но е по-ярък в сравнение с предходните модели. Подходящ за хиперлайтъри (хора, обичащи лекотата). Спестявате 100 грама! Това за китката изобщо не е малко!

Яке шел - HUSKY OUTDOOR JACKET SAMB Обиколката на Монблан Списание ФАР

Яке шел - HUSKY OUTDOOR JACKET SAMB - Aquablock Plus, двупластово, 110 евро от спонсора Екстрем спорт). Това яке е на много добра цена като се имат предвид качествата му. Много е удобно, от дишаща материя и 100% водонепропускливо, а за разлика от много други по-скъпи свои събратя е и достатъчно практично и добре скроено.

Препоръчвам Ви го ако не можете да си позволите Мамут! То е три пъти по-евтино, но е почти също толкова добро! Материята е мека и не тежи. Не изпотява, диша добре и остава суха през цялото време (въпреки едноседмичния дъжд, който на моменти беше дори проливен).

Обувки - АЛПИНА STADOR LADY Обиколката на Монблан Списание ФАР

Обувки - АЛПИНА STADOR LADY - мембрана Alpitex, подметка Vibram, 1300 гр., 100 евро от спонсора Екстрем спорт. Обувките със ортопедична стелка са най-добрите, който съм носил. Останаха сухи през цялото време, въпреки че 7 дни непрекъснато валя дъжд. Удобни са и изключително подходящи за вървене по TMB.

Препоръчвам Ви ги ако търсите лека и здрава обувка на добра цена. Аз не съм човек, който робува на марките и мога с чисто сърце да заявя, че дори и да не ми бяха предоставени от спонсор, оценката ми щеше да е същата.  –Определено добър избор, както за българските планини, така и за Алпите до 3000 м.

 
Яке шел - Direct Alpine Яке Guide

Яке шел - Direct Alpine Яке Guide

Японска мембрана Hardshell 3 laminate Ezanagi, произведено в Япония, 350 евро до 25 000 мм воден стълб. Много леко, високотехнологично, изключително удобно, много елегантно и не ми е предоставено от спонсор. Купих си го от магазина Х-ко спорт. Има много по-реномирани фирми, който не могат да предложат толкова интелигентно яке. Единственият му недостатък е, че подобно на Gortex Active Shell с него усещате лека влага при влажно и дъждовно време, но никога няма да сте мокри! Единствената мембрана, подходяща за дъждовни преходи, е Gortex Pro Shell. Въпреки че тази година една седмица валя без прекъсване, нито веднъж дрехите под якето не бяха мокри.

Панталон за дъжд - Mountain Equipment Firelite Pant 

Панталон за дъжд - Mountain Equipment Firelite Pant 

GORE-TEX® Active 30D fabric - 220 гр., 120 евро. Лек, удобен, достатъчно водонепропусклив, но се усеща лека влага и хлад, когато времето е много дъждовно. Обувката едвам минава през крачола, защото ципът е 3/4, но така пестите 50 грама и 50 евро от цената. Има го и във вариант с 1/2 цип.

 

Панталон за вървене - The North Face

Черен, но никога (дори в слънчево време) не ми е било прекалено топло с него. Да, вярно се, че се нагрява повече от светлите панталони, но материята на The North Face наистина, точно както ми каза продавачът в магазина на фирмата в Шамони, диша много добре и е много, много удобен! Препоръчвам Ви го, защото трудно се намират леки, прохладни и здрави панталони с добра кройка... Лично впечатление.

Фланелка за вървене в топло време - RAB The Boreas Pull-on 

Фланелка за вървене в топло време - RAB The Boreas Pull-on 

220 гр., 67 евро – наградена с Backpacking Magazine Editor's Choice Award. Това беше основната ми дреха в 70% от времето! Удобна, здрава, спираща вятъра и достатъчно прохладна, почти колкото и ликрата от миналата година, но много по-функционална и не започва да мирише дори и при продължителна употреба (в моя случай 22 дни). Наистина много добра - най-добрата, която съм носил! RAB не са ми спонсори, за съжаление...

Супер лека пухенка с качулка от Pertex® Quantum® - The North Face VERTO MICRO HOODIE

Супер лека пухенка с качулка от Pertex® Quantum® - The North Face VERTO MICRO HOODIE

225 гр. 800-fill goose down - изключително удобна, много лека и топла спираща вятъра, хибридна дреха от най-ново поколение. Идеалното решение когато има вятър и температурата пада от 15 до 5 градуса, а Вие трябва да се движите бързо. Това е най-удобната дреха, която съм носил! Подържа тялото топло, а ръцете хладни и създава изключително приятно усещане, комбиниращо комфортна топлина и приятна прохлада при динамично вървене. Отново отлична оценка. Препоръчвам Ви я! The North Face не са ми спонсори тази година.

Поло (полар) - Mammut Aconcagua Pull - Power Stretch® Pro - Polartec

Поло (полар) - Mammut Aconcagua Pull - Power Stretch® Pro - Polartec

Оновната ми дреха в по-хладно време. Много удобна, топла и лека. Има малък джоб на гърдите, който може да се използва за портмоне. Стреч материята я прави изключително удобна и топлеща - Power Stretch® Pro - Polartec. Давам й отлична оценка! Когато беше по-хладно и оставахме в къмпингите, слагах и пухенката.

Обувки - La Sportiva - Beta GTX

Обувки - La Sportiva - Beta GTX

Много удобни при слизане и качване. Снабдени са с еластичен език, който ги прави най-удобните, които съм носил. Един недостатък, през този език може да мине вода при проливен дъжд и обувката да стане леко влажна. Използвах колоездачни гети, които са 100% водонепропускливи, но водата успяваше да мине и под тях по непонятен за мен начин. Въпреки това, удобството си заслужава пред риска краката Ви да се намокрят, което при мен не се случи. Краката ми винаги бяха достатъчно сухи. Имах и SEALSKINZ Thin Ankle Length Waterproof Socks - водонепропускливи чорапи, от които съм много доволен. Използвах като терлици в къмпингите. Винаги бяха топли и сухи. Но са подходящи само за къмпингите, защото при вървене, въпреки че са удобни, топлят.

Спално киче - NeoAir® XLite®

Спално киче - NeoAir® XLite®

350 гр., дължина 1,20 м, 120 евро - малко, леко и удобно за спане, с надуваема възглавница Mammut. Много компактно и удобно за надуване и спадане, пренасяне и съхранение в раницата. Тези надувни кичета са малко слаби и трите ни кичета, въпреки че са от различни фирми и модели, дадоха дефект. Моето се пукна неизвестно как. Залепих го с лепенките, които бяха включени към него.  На другите кичета им се развалиха вентилите и започнаха да издишат. Едното успяхме да оправим, другото така си остана в последните 3-4 дни ненадуто. Рискът си струва при цивилизовани трекове като TMB и удобството е впечатляващо. Винаги се наспивах добре, а това е много важно! Ако сте далеч от магазини, по-добре не ползвайте надувни кичета.

 
ИЗЛОЖБА
ПЪТЕВОДИТЕЛ
ФОТО СПИСАНИЕ ФАР
TMB ПЪТЕВОДИТЕЛ'2014

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Ф

О

Т

О

 

А

Р

Т

 

Р

Е

В

Ю

 

С

П

И

С

А

Н

И

Е

 

З

А

 

 

П

О

З

И

Т

И

В

Н

А

 

Ф

О

Т

О

 

 

А

Р

Т

 

К

Р

И

Т

И

К

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Ф

О

Т

О

 

А

Р

Т

 

Р

Е

В

Ю

 

С

П

И

С

А

Н

И

Е

 

З

А

 

 

П

О

З

И

Т

И

В

Н

А

 

Ф

О

Т

О

 

 

А

Р

Т

 

К

Р

И

Т

И

К

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

Ф

О

Т

О

 

А

Р

Т

 

Р

Е

В

Ю

 

С

П

И

С

А

Н

И

Е

 

З

А

 

 

П

О

З

И

Т

И

В

Н

А

 

Ф

О

Т

О

 

 

А

Р

Т

 

К

Р

И

Т

И

К

А

 

ф

А

Р

 

В

А

Ш

И

Я

Т

 

Н

А

В

И

Г

А

Т

О

Р

 

В

 

А

Р

Т

 

Ф

О

Т

О

Г

Р

А

Ф

И

Р

Т

А

 

 

АРХИВ
ФАР # 1
ФАР # 2
ФАР # 3
ФАР # 4
ФАР # 5
ЕКИП   КАМЕРА ТЕСТ
C O N T A C T
O N L I N E

NICK CHALDAKOV

 Find us on Facebook
 
VARNA, BULGARIA
E U R O P E
www.chaldakov.com is free photography gallery for you! 
Sponsor www.chaldakov.com to be free!
Y o u r   L i n k   H e r e !
АРХИВ
ФАР # 1
ФАР # 2
ФАР # 3
ФАР # 4
ФАР # 5
ЕКИП  
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
NICK CHALDAKOV
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
CONTACT NICK CHALDAKOV